fredag 29 februari 2008

Speedheating och måleri



Idag var det en perfekt dag för att ta fram speedheatern och ta bort färg från de gamla stolarna som vi fyndade på loppis i våras. När jag tog bort färglagren kom en matt originalfärg fram. Det ser ut som den drar åt guldockra. Hade från början tänkt måla om stolarna i en grå nyans men ändrade mig. Kanske jag bara stryker ett lager linolja med lite terpentin på för att förnya färgen.





Vi har länge tänkt skaffa oss ett gammalt hörnskåp men inser att ett äkta gammalt sådant inte skulle passa våran plånbok just nu. Istället hittade vi detta på loppis för 250 kr. Vi målar det istället.


Skåpet är ännu inte färdigmålat, hade tänkt ha dekormålning på dörrarna.


I kammaren har vi numera en gammal soffa som vi fick av bror och svägerska. Den är i gott skick och jag funderar på att klä om den så småningom. Bordet är också ett loppisfynd som ska målas.


En sänghörna fick vara kvar i kammaren för eventuella gäster eller om man vill slappa!
Överkastet är ett gammalt handvirkat arvegods.


Nya köksnopparna har kommit på plats.

18 kommentarer:

Elzie sa...

Vad fint ni gör det. Ser nästan ut som hemma hos min farmor och farfar och det är väl ett betyg så gott som något. För det är väl den stilen ni vill ha, kan tänka?!
Hoppas ni har en bra lördag.
Kram Elzie

Anonym sa...

Men vad fin stolen blev när du fick av den vita färgen! Visst ser det ut som guldockra. Håller med dig, visst ska du låta den vara som den är med den fina originalfärgen.

Apropå speed heater, hur är den att jobba med tycker du?
Jag var på en fönsterrenoveringskurs idag och där använde vi en kittlampa och vi pratade lite om speed heatern som man också kan använda för att ta bort kittet. Ingen på kursen hade erfarenhet av speed heatern, men vår lärare hade hört att den inte är lika bra som kittlampan. Fast en fördel som speed heatern har framför kittlampan, är just att man även kan ta bort färg med den. Funkade det bra? Och var det lätt eller svårt att låta bli att skada originalfärgen under?

Mitt projekt med färgen på murstocken löste jag genom att helt enkelt knacka bort putsen. Tog inte så farligt lång tid som jag hade trott att det skulle göra och det var ganska kul faktiskt. Men det dammade väldigt mycket!
Nu håller muraren på att mura för min nyinköpta men gamla vedspis från ca 1870-talet och en ny spiskåpa. Sen kommer jag måla själv, har hört talas om nåt som heter kc-färg som sitter bättre än kalk- eller limfärg som ju färgar av sig. Inte heeelt traditionsenligt, men ändå en färg som låter det andas.

Det är roligt att följa era projekt. Är ert torp vinterbonat med vintervatten? Ni verkar vara där året om.

Ha en riktigt skön helg!

Poppins sa...

Köksknopparna är helt ljuvliga! Och så fint skåpet blev. Ska bli kul att se det igen när du gjort dekormålningen.
kram

Lisas torp sa...

Hej!

Så fint ni har det! Jättefina och inspirerande bilder! Riktig torpkänsla i allt! Hörnskåpet blev ju jättefint!

Ha en fortsatts skön söndag!

Kram
Lisa

Kamomilla sa...

Åh jag tycker så om allt ni gör!! Skåpet blir superfint!! och stolarna... ojoj... Helt fantastiskt!Knopparna är urgulliga de också.

Anonym sa...

Vad roligt att få se lite olika bilder - så fint ni får det!!! kram

linnea-maria sa...

Vilka fina bilder du bjuder på. Absolut ska stolarna ha originalfärgen, den är jättefin. Hörnskåpet blev ju något helt annat med färg, så snyggt. Hade det varit jag hade jag spatserat förbi den och fnyst furu, men ni såg verkligen möjligheten. Ni har hittat en jättefin soffa och myshörna är ju alltid bra att ha. Ha en bra vecka /linnea-maria

Anonym sa...

Hej!
Ja, jag vet att jag upprepar mig hela tiden, men ni gör så fantastiskt fint!
Hörnskåpet blev såå fint, och det vitmålade timret...
Men nu har jag ju det i mitt skafferi också!
Tack för din fina kommentar och ha en bra vecka!

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken mysig och hemtrevlig gästhörna! Och verkligen fina gamla stolar du har fyndat, påminner lite om ett par jag köpte på loppis förra året, jag gillar stilen på dem. Fint att bevara originalfärgen också! Gillar bilden med soffan, bordet och den zinkljusstaken! Vilket lantligt fint hem! Mari.

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Men så fint du gör!!!

Hej millan heter jag , ville bara kika in!

En solig, vårig hälsning !!
Ha en härlig dag!!
♥Kram Millan♥
~~~`*'*´~~~

Husbilsresan sa...

Vilka fina stolar.....absolut ska du behålla originalfärgen,den är ju så fin =)
Spännande att se hur skåpet kommer att bli.Soffan i kammaren är också jättefin och jag gillar verkligen tapeten som du har i kammaren.
Ha det gott!
Kram/Gunn

Lime sa...

Va fint det blir. Stolarna är jättefina och hörnskåpet blev också jättefint med färg (inte så fint i den gulnade furun, dock...)

Ni ser ut att ha det såå mysigt i er fina stuga.

Ha dé!

Designe sa...

Så fina stolar..de blir säkert jättefina! Härligt med skåpet oxå!..ser äldre ut när du målat det!..Ni har såå mysigt! Kram :)

Anonym sa...

Smart med hörnskåpet, det är ju tokdyrt att köpa ett gammalt sådant. Jättefint!

Linneagården sa...

Jättefina stolar. Hörnskåpet ser genast mkt äldre ut & passar så bra i er härliga miljö.
Ha en toppenbra dag /madelene

H ennA sa...

Hejsan...
så som jag önskar att vi hade era fina timmerväggar..jag hoppas att den dagen när vi ska ta itu med väggarna här hemma att timret är i bra skick och liggande läge..ett framtidsprojekt. Receptet på linoljespacklet är fortfarande ett mysterium :-/

Ha det så bra!

Kram Anne

Skatan sa...

Hej! Så kul att titta in! Det var alldeles för länge sedan sist, känner jag. HOppas allt är väl och att ni inte renoverar ihjäl er!!

Ha det bra!

Lantliga drömmar sa...

Jag bara måste kommentera den lilla sänghörnan! Den ser så gammal och "äkta" ut, ni har verkligen lyckats med att få hela ert torp att se gammalt ut!

Ha det gott!
Kram!