lördag 2 augusti 2008

FörstukvistprojektHoppsan!
Nu är förstukvisten riven och det är försent att ångra sig.
Så här såg det ut för några dagar sedan. Just nu är maken i full gång med att sätta regelverk på gjuten grund. Vi bygger ut förstukvisten så att den blir en aning större och centrerad mitt framför huset. Den här gången blir det ett enkelt regelverk med lockläktpanel. Vi kommer att isolera förstukvisten så att vi kan ha en del kläder hängande där även på vintern. De gamla fönstrena ska återanvändas.


Speedheatern funkar jättebra att mjuka upp gammalt kitt med. Jag har lagt på en bit målad masonit för att skydda glasen. Det räcker med ca 10-15 sekunders uppvärmning.
Sedan "halvoljar" ( 1 del balsamterpentin 1 del rå linolja) jag där kittet ska sitta så att inte den torra karmen drar åt sig oljan i kittet, så det spricker. Dagen därpå lägger jag kitt.

För att göra eget kitt, blanda 100 gram rå linolja och 400 gram krita. Det ska bli som en deg.
OBS. Linolja kan börja brinna, låt den inte stå i solen och dränk trasor med linolja i vatten.

Lite införskaffad lyx, tvålar och doftljus....allt utom den lilla tvålen är från Klockargården.


När vi var på en marknad hittade jag honungspastiller i en fin gammaldags ask.

Har kokat massor av vinbärssaft. Det mesta har druckits upp i värmen....

13 kommentarer:

linnea-maria sa...

Jag har nyligen införskaffat en speedheater själv. Dyrt men jösses vad användbar den är. Vi har lånat av en kompis tidigare men när han lät lite trött på oss förra sommaren så köpte vi egen. Vad spännande det ska bli att följa "kvist" bygget. Detär väldigt användbart med en förstukvist inte minst att ha pelargoner i :) Din väns stuga är jättefin. /linnea-maria

Kamomilla sa...

Ska bli spännande att följa med ert projekt!!

Guldkant På Livet sa...

Vad ni är duktiga, allt från saftkok och kittning till farstukvistbygge! Det kommer bli så fint!!! Tvålar och doftljus, ännu en guldkant på livet: ) Ha en forsatt skön sommar och lycka till med bygget, ska bli kul att få se det fina resultatet sedan! Mari.

Designe sa...

Det blir säkert jättefint! Vilka härliga tvålar och doftljus! Ha det gott! :)

Grinden på glänt sa...

Det blir säkert en helt underbar förstukvist som harmoniserar med resten av huset! Tvålarna är ju vackra att se på dessutom!

Dubbelörnen sa...

Så spännande att se förvandlingen. Vi är också inne på att göra om verandan, bygga in den med fönster, så som den såg ut en gång för länge sedan...

Kram

Lilla Eken sa...

Visst är speedheatern är underbar uppfinning. Förstår inte hur man klarade sig innan den. Ser att du inte fällt ut kanterna på den alls, kör du så nära hela tiden på fönstren?
Passar på att fråga på en gång om du har något bra tips när det gäller dörrar. Jag håller på att ta bort färgen på våra profilerade dörrar inomhus och har inte hittat något riktigt bra verktyg för att skrapa färgen från själva profilerna. Det blir lätt hack och fåror i dem så fort koncentrationen brister bara en sekund.
/lilla eken

Solkatter & dammråttor sa...

Ojojoj...vad ni jobbar på!!!Vad ni är duktiga!Det verkar jobbigt med fönstren,men det blir nog hur bra som helst när det är klart.Ska bli roligt at följa arbetet med förstukvisten.
Gott med hemkokt svart-vinbärssaft...själv brukade jag göra rårörd saft när vi hade vinbärsbuskar....den blir faktiskt jättegod också.
Ha det gott!Kram/Gunn

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Kommer säkert bli jättesnyggt! Och din brors lilla torp är också lovely:)

Ha en trevlig helg!

Susanne

Annika sa...

Härlig blogg! Själv är vi på 1920-talet men det är kul att se andras slit och bli ispirerad att ta nya tag./Annika

Poppins sa...

Vinbärssaft är mums! Vilka söta förpackningar du har hittat.
kramar

Elzie sa...

Vad ni är duktiga. Jag vill så gärna ha en liten farstukvist på det här huset. Det ser så intetsägande ut nu (tycker jag!) så man önskar att få lite mer liv i det *s*.
Hoppas du har det bra.
Kram Elzie

Grinden på glänt sa...

Hur går det? Jag är så nyfiken på fler bilder... :) Kram