torsdag 30 september 2010

SkurgolvJag handlar sällan på Centrum för byggnadsvård i Gysinge, men deras linoljesåpa är grym. Den finns både som flytande och in en mer fast form (bilden ovan). Den är riktigt fet och har en härlig, lite speciell doft, inte som vanlig gul- eller grönsåpa. Själv får jag lite nostalgikänsla av doften.

En av de bästa investeringar vi gjorde när vi byggde den nya delen av timmerhuset var breda plank av kilsågad furu av kärnvirke. Helt fantastiska golv, och jag önskar vi hade sådana golv i hela huset. De behöver inte mycket skötsel mer än dammsugning. Skura behövs egentligen bara ett par gånger om året. Jag använder en riktig skurborste (med ganska kraftiga borst), kallt vatten och fast linoljesåpa. Ibland kan jag skura lite ofta just där man går in och ut i rummet (se hur man gör i länken "skurgolv" till höger). Golven är otroligt tåliga och dessutom varma och lena att gå på. De ska tydligen också bli vackrare och vackrare ju äldre de blir, eftersom för varje gång man skurar blir ytan mer och mer härdig mot smuts...Skurgolvet i matrummet, i nya delen av torpet. Vårat är av furu och kommer att få en fin patina efter några år.. Väljer man ett grangolv blir det ljusare och ljusare med åren för varje gång man skurar.

 

De gamla breda plankorna i köket var fula på ytan men för övrigt i gott skick, så vi målade dem med linoljefärg. Det är vackert men ganska kallt att gå på och man får tvätta det ofta. Nu börjar vi fundera på om vi inte ska slipa det och göra om det till ett skurgolv. Vi kommer att få skura det oftare i början då ett slipat golv från början inte har samma hårda yta som ett hyvlat golv men det är det nog värt.

Det gamla kilsågade, lackade golvet i kammaren kommmer vi nog också att slipa framöver.....

3 kommentarer:

Lisas torp sa...

Så härligt det låter när du beskriver dina golv! Tala om långsitighet och att hushålla med resurser!!!
Ha en härlig dag!
Kram
Lisa

Micke o Stina sa...

Det är väldigt fint med kilsågade golv! Var köpte ni ert? Vi ska lägga in nytt golv i vårt kök i torpet. Just nu lutar det åt ett brett parallellsågat golv. Eller kilsågat. Eller parallellsågat. Eller...
Vi har inte riktig bestämt oss. :)
/Stina

Birgitta sa...

Så vackert med gamla skurgolv och vilken känsla det är att gå på. Så trevligt att ni flyttat ut till ert paradis för gott, kan tro att det är en härligt känsla.

Kramar och ha det gott, Birgitta