torsdag 21 mars 2013

Kammaren

 Det vi kallar kammaren är egentligen stugan. Vårt kök är den ursprungliga kammaren om man ska vara  "rätt" ;)
Vi vet att soldattorpet stod här på 1780 talet, men började förmodligen byggas redan 1690 enligt vad vi läst.
Mycket har säkert ändrats på torpet, tex fönstren. Ursprungligen satt här förmodligen några mindre fönster/gluggar. Tak och golv 1800-tal? Det är så mycket frågor vi ännu inte fått svar på.
Vi har tagit reda på att ägare i början på 70-talet isolerade innerväggarna med treetexskivor och tapetserade på dem med en gammaldags vacker tapet (den som sitter på väggen nu).
Golvet lackades med golvlack. Vi tycker rummet är fint som det är och trivs med tapeten men vill i framtiden försöka ta bort golvlacken (för ett varmare golv) och slå ihop golvet lite och ev bättra på med sågspån eller liknande under.
Väggarna skulle vi vilja lerklina (dock lite kluven där eftersom jag gillar tapeten) och måla med limfärg, linoljefärg eller äggoljetempera.

Men nu njuter vi bara av "kammaren"och möblerar så gott det går trots platsbrist. Jag drömmer om att mitt i allt det gamla ha en modern (!) stor mysig hörnsoffa i ett avtagbart tvättbart tyg i ljusbeige eller ljusgrått! Det är ju trots allt vårt vardagsrum..!
9 kommentarer:

lisashus sa...

Åh, ert torp är såååå rart och påminner lite om mitt, men ert är säkert dubbelt så stort - minst! Jag har bara ett stort kök och en pytteliten kammare, som sovrum. Lågt i tak och stedtak i hela huset.

Er kammare ser jättehärlig ut och så fint med de gammeldags tapeterna. Visst drömmer man om lite bekvämlighet ibland mitt i allt det gamla och fina.
Det ser så hemtrevligt och inbjudande ut och så skönt ljus genom fönstren.

Visst är det kul att få veta lite om sitt hus. Helst vill man ju veta ALLT, och hur de har haft det som bodde där tidigare. Jag är säker på att ganska många bodde i ert torp, så var det i alla fall i mitt! De hade 7 barn, och jag tycker att det är för litet för EN person att bo där! Tiderna förändras! :)

Tack för titten hos mej!
Nu håller vi tummarna så att kylan äntligen försvinner och det blir VÅÅÅÅR!
Kram
Lisa

Mrs Universum sa...

Vilket ljus!!!

Lerkliningen kan väl få mogna fram. Soffan är ju mobil och lättare att ordna. Det som är fint nu är bland annat att ena fönstret inte har någon soffrygg som tar bort ljus.

Jag tycker det är fint som det är. Men kanske är en modern soffa bekvämare :-)

Asta sa...

Det är ett väldigt mysigt rum tycker jag. Jag måste erkänna att jag gillar också tapeten. Den ser ut att ge värme åt rummet. Åtminstone som det ser ut av bilderna.
Kan förstå en önskan efter en stor hörnsoffa. Jag är en sådan som vill krypa upp i soffan och det är inte de här gamla sofforna riktigt lika bra till även om de är fina att titta på.
Vilket härligt golv! Måste vara jättebreda plankor.

Linneagården sa...

Bara ordet "kammaren"/kammar´n får mig att må bra!
Ni har så otroligt mysigt & fint. Jag gillar ert härliga torp.

Ha en bra vecka & njut av solen & den fina kammaren.
Kram /m

Lilla Kullan sa...

Det ser väldigt fint ut.:-) Stina

Fågel Blå sa...

Åhhhhhhhhhhhhhhhh så fint ni har det!
Härligt rum och fin inredning!
Love it!
Önskar en fin vecka Kramar Kathrine

Karen sa...

I just found your blog and must tell you I love what you are doing with your house. I live in the US but visit Dalarna often and especially love the old buildings. In fact, an old building from my great-grandmother's farm is in Skansen. I'll enjoy checking back with you to watch the process on your house.

Fritidshuset sa...

Så fint. Gillar speciellt hur mycket ljus ni faktiskt får in. Hoppas det ni har tänkt er med rummet går bra!

Alicia sa...

PRECIOSO TU BLOG!
SALUDITOS.
FELIZ NAVIDAD