torsdag 31 maj 2007

Vackra dörrdetaljer


Bockhornsbeslag från 1600-talet.

Oj vad det är kul med gamla dörr-och fönsterdetaljer! Tittar alltid efter sådant när vi är på loppisar och antikmarknader. Jag kommer troligen visa mer av gammalt smide framöver. Här är i allafall några bilder från Stockholms Länsmuseum som har jättebra och utförliga bilder och beskrivningar av olika tidstypiska detaljer. Visst är bockhornsbeslaget från 1600-talet vackert? Ett par såna skulle inte vara illa att ha...!


Plattångjärn (eller pepparkaksbeslag), 1700-tal.


Enklare plattgångjärn från 1700-talet.


Nyckelskylt, 1600-tal.


Nyckelskylt 1700-1800-tal.


Fällbomslåset användes från medeltiden och in på 1800-talet.


Klinka med ringformigt järnvred. Användes till enklare bräddörrar och ytterdörrar ända fram till 1800-talets slut.

Kammarlås. Egentligen är det ett inbyggt fällbomslås. På 1700-talet var de ganska stora.
Jag tycker att kammarlås är så enkla och vackra. Har man tur kan man hitta begagnade lite här och var till bra pris. Kanske behövs de bara oljas. Trevlig helg!

9 kommentarer:

Brunkullan sa...

Det är jättefint med gamla gångjärn och beslag tycker jag.
Vill gärna ha gamla fina breda portdörrar med tidstypiska beslag kvar, som sänggavel i vår stuga.
Ska försöka hitta det....

Susanne

Poppins sa...

Oh, så fina detaljer du visar. Kul och intressant. Gångjärnen hade jag nog lagt märke till, men de enklare låsen hade nog gått mig förbi om du inte påpekat hur vackra de är. Nu ska jag ha koll på lås framöver!

Anonym sa...

hetÅh, allt var så vackert förr! In i minsta detalj! Tänk vilket jobb och all tid de lade ner förr på att göra ett lås!!

Såg att du hittat till Axebo!! Tänkte att det kanske var något för dig!?! Det är min bror och svägerska som ska bygga upp huset! Ska bli otrogligt spännande, blir nog några sådana arbetsläger där med... :) /Terese

Milly sa...

vilka ljuvliga bilder du visar! Tänk vilket otroligt hantverk som ligger bakom!

Ankan sa...

Brunkullan: Vilken kul idé med sänggaveln! Jättehäftigt med ett helt annat användningsområde!
Poppins: Tack!Håller med, på större bilder tänker man inte på dem. De är först när man kollar detaljerna i närbild som man ser hur fina de är.
Bagateller: Men vad kul att det var din Din bror o svägerskas hus! Det ser verkligen ut att vara någonting extra! Det ska bli jättespännande att följa!
Cilla: Nej ingen maskintillverkning där:) Gediget handarbete kan bara bli så vackert!

Anonym sa...

Fina bilder! Vi har faktiskt flera kammarlås i gården och ett stall och en bod med jätte gamla låsanordningar och jätte stora nycklar...

Poppins sa...

Hej igen! Tänkte bara säga att du naturligtvis gissat rätt! Fast jag har inte så mycket tid för att måla just nu.
Jag har också en bärbar, det är inte dumt!
Kram

Anonym sa...

Tack för dina länkar med tips på andra som håller på med gamla hus! Och skoj att vårt byggprojekt finns med bland dem! Jag blev lite sugen på att göra om bilden på vår blogg när jag såg den fina på Nergårn...

Du visar väldigt vackra beslag och lås. "Smidiga" kortnycklar kan slänga sig i väggen! Då låser jag hellre upp med en "riktig" stor härlig nyckel. I alla fall till uthus och sånt:)

Ankan sa...

Gammelgård;Vad härligt att allt det gamla är bevarat på er gård! Tänk när de bytte ut handtag och spikade masonit på gamla spegeldörrar.. De hade de gjort hos oss.
Poppins:Nej man måste ha tid, annars har inspirationen svårt att infinna sig..
Emma:Ska bli så kul att följa ert projekt! Håller med dig fullständigt om nycklar:)Vi har en jättestor gammal till torpet.